Alan Adı Ne Zaman Boşa Düşer?

Alan Adı Ne Zaman Boşa Düşer?

Alan adı, bir web sitesinin internet üzerindeki adresidir. Bu ad web sitesine erişmek için kullanılır. Alan adları, ICANN tarafından akredite edilmiş kayıt firmaları tarafından kaydedilir.

Alan adları belirli bir süre için kaydedilir. Bu süre en az 1 yıl, en fazla 10 yıl(com.tr 5 yıl) şeklindedir. Alan adının süresi dolduğunda, alan adı boşa düşer ve başkaları tarafından yeniden kayıt edilebilir.

Alan adının boşa düşme süreci şu şekildedir:

1. Süre Dolumu: Alan adının yenileme süresi yaklaştığında kayıt firması alan adı sahibine yenileme için bir e-posta gönderir.

2. Yenileme Dönemi: Alan adı süresi dolduktan sonra bile alan adı sahibi 30 gün içinde yenileyebilir. Bu süre içerisinde alan adı yenilenmezse, pasif duruma geçer.

3. Pasif Durum: Alan adının pasif duruma geçmesi, alan adının iptal edilmediği anlamına gelir. Alan adı sahibi bu süre içerisinde alan adını 5 gün içinde yenileyebilir.

4. Kurtarma Dönemi: Alan adı 5 gün içinde de yenilemezse, alan adı kurtarma dönemine girer. Bu süre içerisinde alan adı sahibi, alan adını 40 gün içinde yenileyebilir. (Bu süreçte alan adı uzatma cezaya tabidir kurtarma ücreti alınmaktadır.)

5. Boşa Düşme: Alan adı sahibi, alan adını kurtarma döneminde de yenilemezse, alan adı boşa düşer ve başkaları tarafından yeniden kayıt edilebilir.

Boşa Düşecek Alan Adını Nasıl Takip Ederim? 

Alan adının Yenileme-Kurtarma dönemlerini İnetmar Whois Sorgulama aracı ile takip edebilir veya bu takibi yapması için bir backorder firmasından bu hizmeti satın alabilirsiniz.

Alan Adının Boşa Düştüğünü Nasıl Anlarım?

  • Alan adına ait web sitesine erişemezsiniz.
  • Alan adının whois bilgilerinde kayıt sahibi olarak “None” veya “Registrar” görünür.

Özet olarak süresi dolan alan adı ortalama 75-80 gün içerisinde boşa düşmektedir. Daha fazla içerik için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir