Favicon Nedir? Nasıl Yapılır?

Türkçe “favori simge” anlamına gelen “favorite icon” kelimeleri kısaltılarak “favicon” şeklinde kullanılmaktadır. Favori simge yani favicon nedir nasıl yapılır bir web sitesi oluşturacak kişilerin bilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Kısaca tanımlamak gerekirse favicon, web sitenizin simgesidir. Bu simge ile siteniz farklı platformlarda temsil edilir. Ziyaretçileriniz simgeniz sayesinde sitenizi tanır.
Web sitesinin üst kısmında 16X16 boyutlarında olarak tasarlanan favicon, sitenin bilinirliğinin artmasında son derece önemlidir. Web sitenizin logosu olarak da düşünebileceğiniz bu simgeyle sitenin ilgi çekici olmasına da katkı sağlarsınız. İnternet artık küçük büyük bütün firmaların en büyük pazarı haline gelmiştir. Oluşturacağınız web siteniz ile siz de bu pazarda yerinizi alabilirsiniz. Pazar payınızı artırma ve markalaşma yolunda ilerlemek içinse logoya yani web sitenizin simgesi olacak favicona ihtiyaç duyarsınız.

Favicon Nedir?

Favicon ne demek diye bakıldığında, web sitenizin logosu olarak da tanımlanabilen bir simgedir. Bu simgeyi incelemek için çeşitli web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret ettiğiniz her sitenin üst kısmında bir simge olduğunu görebilirsiniz. İşte bu simge favicon olarak adlandırılır. Günümüzde ücretsiz olarak kendi web sitenizi oluşturabileceğiniz çeşitli platformlar ve uygulamalar bulunur. Bunun yanında web sitesi tasarımı da yaptırabilirsiniz. Her koşulda sitenizin tanınmasını sağlayacak favicon oluşturulması da gerekir.

Web sitesi için favicon oluşturma işlemini bunun için hazırlanmış özel programlardan yararlanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu tarz programları kullanma konusunda deneyiminiz olmayabilir ya da zamanınız olmadığında profesyonel destek alabilirsiniz.

Favicon Neden Önemli?

Favicon neden önemli sorusuna aslında birçok cevap verilebilir. Günümüzde pek çok önemli marka hiç adını kullanmadan sadece logolarını kullanarak reklam kampanyaları hazırlıyor. Tüketiciler marka adını görmese de logodan hangi marka olduğunu kolayca anlayabiliyorlar. Aynı etkiyi çevrimiçi olarak da görebilmek adına web siteniz için favicon oluşturulması gerekir. Favicon kullanmanın önemini şu şekilde belirtmek mümkündür:

  • Sekme ikonu olarak yer alır ve ziyaretçiler tarafından üzerine tıklanarak sitenize giriş yapılır
  • Markanızın bilinirliği artar ve güvenilir imaj sağlar
  • Web sitenizin uygulaması indirildiğinde ekranda favicon yer alır ve bilinirliği arttıkça sadık müşteriler edinebilirsiniz
  • Siteniz sık kullanılanlara eklendiğinde favicon ile daha belirgin hale gelir

Favicon Nasıl Yapılır?

Favicon yapımı için kullanabileceğiniz çeşitli uygulamalar bulabilirsiniz. Bu uygulamalardan yararlanacaksanız firmanızın logosundan yola çıkmalısınız. Logonuzun küçültülmüş hali olarak da oluşturulabilir. Bunun yanında mükemmel sonuç almak için işi uzmanına bırakmanız yararlı olur. Favicon yapımı için profesyonel hizmet alabilirsiniz.

Favicon tasarımı gibi aynı zamanda tarayıcılarda görünür olması da son derece önemlidir. Mobil cihazlar ve bilgisayarlar için farklı boyutlarda tasarlanır. Aynı şekilde masaüstü ikonu ya da kısa yol ikonu olarak da farklı boyutlarda tasarlanması gerekir. Profesyonel hizmet aldığınızda oluşturulan favicon markanızın tanınması için her alanda uygun olarak kullanılabilir.

Eğer kendiniz Favicon oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Tarayıcı üzerinden favicon.cc adresine gidelim.

Favicon Nedir

“Create New Favicon” seçeneğine tıklayarak yeni bir favicon tasarımı başlatın.
Kendi tasarımınızı oluşturmak için çeşitli araçlar ve renk paletleriyle birlikte gelen arayüzü kullanın.

Var olan bir logoyu Favicon olarak kullanmak istiyorsanız “Import Image” seçeneğini kullanarak logonuzu yükleyin ve favicon olarak düzenleyin.

Alternatif olarak “Top Rated Favicons” bölümünden popüler faviconlardan birini seçip indirebilir ve kullanabilirsiniz.

NOT: Faviconunuzun küçük boyutu göz önünde bulundurularak karmaşık detaylardan kaçınmak önemlidir.

Faviconunuzu web sitenize entegre etmek için görseli public_html içine yükledikten sonra aşağıdaki HTML kodunu <head> etiketleri içine eklemeniz yeterlidir:

<link rel="shortcut icon" href="resim/favicon.ico" type="image/x-icon">

Bu kod parçacığı favicon.ico dosyanızı web sitenize bağlar. Eğer .jpg .png .gif uzantılı görsel kullanmak istiyorsanız href="resim/favicon.ico  kısmındaki uzantıyı düzenleyebilirsiniz.

Favicon Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Web sitenizde oldukça küçük bir yer kaplayan favicon oluştururken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Oluşturulan faviconun kendi küçük ama etkisi büyük olması beklenir. Favicon oluşturma işlemini kendiniz yaparken ya da profesyonel destek aldığınızda şu noktalara dikkat edilmesi gerekir:

  • Basitlik ve akılda kalıcılık: Faviconlar küçüktür, bundan dolayı mümkün olduğunca basit şekilde tasarlanması gerekir. Favicon içinde çok fazla detay olmamalı ve çarpıcı bir yalınlık bulundurmalıdır.
  • Markanızı yansıtmalı: Marka renginiz, ruhunuz ve kurumsal yapınız favicon ile yansıtılmalıdır.
  • Metin çok az olmalı: Faviconda ya hiç ya da çok az metin olması akılda kalıcılığını artıracaktır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir