Inode Nedir? Neden Limitlendirilir?

Inode nedir diye bakıldığında Unix tabanlı dosyalarla ilgili bir kavram olduğu görülür. Kısaca düğüm olarak da adlandırılan inode her dosya için ayrı tutulur. Bilgisayarınızda oluşturduğunuz dosyaların adı ve kapladığı alanın dışında pek çok bilgi de depolanır. Bu bilgiler cihazı kullanan kişi tarafından görülmese de aslında dosyanın cihazda daha fazla yer kaplamasına neden olur.

Bilgisayar ya da mobil cihazlarınızda aslında daha boş yer var gibi görünürken kayıt yapamıyorsanız inode nedir öğrenmeli ve limitlendirme işlemini de yapmalısınız. Bu şekilde cihazınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Aynı zamanda cihazın daha hızlı çalışması da inode limitlendirilmesi ile mümkündür.

Inode Nedir?

Inode ne demek araştırdığınızda bilmeniz gereken ilk nokta cihazınızda bulunan her dosya için bir adet olduğudur. Türkçe düğüm olarak da ifade edilebilen inode dosyanın verilerini ifade eden bir tablodur. Cihazdan dosya silindiğinde inode serbest kalır. Web sitelerinde bulunan dosyalar, klasörlerin bilgilerinin kayıt altına alınmasını sağlar. Dosyanın yaratılması ile birlikte sistem tarafından inode otomatik olarak atanır. Limitleri de bellidir, bunun yanında dosya yöneticisi tarafından limitlerinin değiştirilmesi mümkündür. Inode tarafından toplanan ve bir tablo şeklinde tutulan bilgiler arasında şunlar yer alır:

  • Dosyanın adı
  • Verilen izinler
  • Dosyanın sahibi
  • Dosyanın oluşturulduğu tarih
  • Değiştirilme tarihleri
  • Erişim sayısı
  • Erişim tarihleri

Inode Limiti Nedir?

Sistem tarafından açılan her dosya için bir inode oluşturulur. Bu durumda sistemde dosya sayısı arttıkça inode sayısı da artar. Inode limiti incelendiğinde bunun sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan bir limit olduğu görülür. Dosya yöneticisi tarafından oluşturulan inodelerin limitinin belirlenmesi performansın optimize edilmesi açısından son derece önemlidir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi inode sayısı bellidir. Sayının dolması halinde yeni inode oluşturulamaz. Yeni dosyalar açılamaz ve web sayfasının da oluşturulması mümkün olmaz. Bu gibi durumda ise web sitesine erişimde sıkıntı olur.

Inode limiti özellikle çok sayıda küçük dosya ya da dosya uzantısının oluşturulduğu sistemlerde önemlidir. Çok sayıda küçük dosya olması halinde inode limiti dolar. Bu durum cihazın ve web sitesinin performansının olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Böyle olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına inode limiti dosya yöneticisi tarafından belirlenmelidir.

Inode Limiti Ne İşe Yarar?

Web sitesinin ve cihazın optimize edilmesi depolama alanının ekonomik kullanılması için inode limiti belirlenmelidir. Inode limiti faydaları incelendiğinde web sitesinin performansının yüksek olmasını sağladığı görülebilir. Özellikle e-posta uzantıları olan sunucularda inode kullanımı yoğun olur. Böyle durumlarda limitin dikkatle belirlenmesi performans ve depolama sorunlarının yaşanmasının önüne geçer. Inode limitinin aşılması dosya bütünlüğünün bozulmasına neden olabilir. Bundan dolayı inode limitlendirme işlemi çok önemlidir ve dikkatle yapılması gerekir.

Yüksek miktarda inode sahibi olan bir sistem, sunucuda yedekleme sorunları ile karşılaşabilir. Sunucu tarafından sunulan inode sayısını aştığınız takdirde hesabınız askıya alınabilir. Doğru bir inode limitlendirme planı yaptığınız takdirde bu şekilde sorunlar yaşamanın önüne geçebilirsiniz. Limiti aşmamak adına şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Gereksiz dosyaları ve dizinleri silebilirsiniz
  • Kullanmadığınız dosya ve dizinleri sıkıştırabilirsiniz
  • Dosyalarınızı farklı bir dosya sistemine taşıyabilirsiniz
  • Dosyalarınızı arşivleyebilir ve bu şekilde içinde gereksiz ve tekrar eden bilgilerin yer almasının önüne geçebilirsiniz
  • Aynı dosyaya farklı isimlerle erişmeyi sağlayan hard linkleri kaldırabilirsiniz
  • Eskiden yedeklediğiniz dosyaları silebilirsiniz

Inode Sınırı Nasıl Anlaşılır?

Inode sınırı nasıl anlaşılır incelendiğinde bunun web siteniz için kullandığınız sunucu tarafından belirlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Sunucu tarafından size ayrılan inode sayısı daha en baştan bellidir. Küçük ölçekli ve yeni açılan web sitelerinde bu sınırın aşılması mümkün olmaz. Buna istisna ise e-posta pazarlaması yapan sitelerdir. Gönderilen her eposta için bir inode oluşturulur. Siz gönderilen eposta kutunuzu temizlemediğinizde inode limit aşımına doğru ilerlemeye başlayabilirsiniz.

Inode limit aşımı yaşamayan kullanıcıların bu konuda araştırma yapmasına ve bilgi sahibi olmalarına da gerek yoktur. Web sitesinin yavaşladığını gördüğünüzde inode limit sınırlarına geldiğinizi düşünmelisiniz. Böyle durumlarda ise yukarıda verdiğimiz bilgilerden yararlanarak inode sayısını azaltabilir ve inode limit aşımı sorunu yaşamanın önüne geçebilirsiniz.

Inode Bilgileri Nereden Görüntülenir?

Web sitesi oluşturan ve bir sunucu kullanmaya başlayan kişilerin öğrenmesi gereken kavramlar arasında inode yer alır. Inode bilgileri görüntüleme kullanıcıların bilmesi gereken diğer bir noktadır. Bir hosting hizmeti satın aldığınızda sizin için kullanıcı paneli oluşturulur. Bu panel üzerinde sağ tarafta bulunan “Statistics” yani “İstatistikler” kısmından inode bilgilerini görebilirsiniz. Bu panel sizin için ayrılmış inode sayısını gösterir. Özellikle çok fazla küçük dosya ve dizin kullanılan bir web sitesine sahipseniz bu paneli kontrol etmeli ve düğüm sayısının limitin altında olduğundan emin olmalısınız.

Inode

Sizin için ayrılan limitin sınırını aştığınızda sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, yeni dosyalar oluşturamazsınız. En önemlisi web sitenizin yavaşlaması karşısında alacağınız trafik de azalır. Ziyaretçi sayısının azalması, yavaşlaması sitenizin arama motorundaki üst sırada bulunan yerini kaybetmesine neden olabilir. Bu durumda yapmanız gereken inode limitine dikkat etmek olmalıdır.

Daha fazla içerik için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir