.htaccess ile URL Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Bir alan adını başka bir alan adına yönlendirmek veya bir alt dizini ana dizine yönlendirmek istiyorsanız bu tür yönlendirmeleri aşağıdaki adımları takip ederek .htaccess dosyası aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz.

.htaccess Nedir?

Web sunucusu tarafından kullanılan bir konfigürasyon dosyasıdır. .htaccess dosyasını düzenleyerek, site yönlendirme gibi birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

.htcacces Dosyasını Nasıl Bulurum?

cPanel Kontrol Paneline giriş yapalım ve ardından “Dosya Yöneticisi” kısmına tıklayalım.

public_html dosyasına tıklayalım.

Açılan sayfada .htaccess dosyası görünmüyorsa Sağ üst köşede bulunan “Ayarlar” kısmından “Gizli Dosyaları Göster” seçeneğini aktif ettikten sonra .htaccess dosyası görünecektir.

Site Yönlendirme Nasıl Yapılır?

  1. 301 Yönlendirme (Kalıcı Yönlendirme): Bir sayfanın kalıcı olarak başka bir yere taşındığını ve arama motorlarına indekslenen sayfanın yeni konumunu güncellemeleri için bildirir. Örneğin, “eskiurl.com/inetmarblog” adresini “yeniurl.com/inetmarblog” adresine yönlendirmek istiyoruz.

    Redirect 301 /inetmarblog/ https://yeniurl.com/inetmarblog/

  2. 302 Yönlendirme (Geçici Yönlendirme): Bir sayfanın geçici olarak başka bir yere taşındığını belirtir. Bu, arama motorlarına, indekslenen sayfanın asıl konumuna dönmesi gerektiğini söyler. Örneğin, “eskiurl.com/inetmarblog” adresini “inetmar.com” adresine yönlendirmek istiyoruz.

    Redirect 302 /inetmarblog https://inetmar.com

  3. Alt Dizin Yönlendirme: Bir alt dizini ana dizine yönlendirmek istiyoruz. Örneğin, “anaurl.com/alt-dizin” adresini “anaurl.com” adresine yönlendirmek istiyoruz.
    RedirectMatch 301 ^/alt-dizin/?$ https://anaurl.com/

  4. Alan Adı Yönlendirme: Bir domaini başka bir domaine yönlendirmek istiyoruz. Örneğin, “eskiurl.com” adresini “yenıurl.com” adresine yönlendirmek istiyoruz.
    RewriteEngine On
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^eskialanadi\.com$ [OR]
    RewriteRule ^(.*)$ http://yenialanadi.com/$1 [R=301,L]
    Diğer bir seçenek ise;

    Redirect 301 / http://www.alanadi.com/

Örnek .htcacces yönlendirmesi

Yukarıdaki örnekte kullanıcı blog.inetmar.com adresine gittiğinde otomatik olarak https://inetmar.com/blog/ adresine yönlendirilecektir.

Sizlerde .htaccess dosyasınına yukarıdaki kod parçacıklarını ekleyerek kolayca yönlendirme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Daha fazla içerik için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz 🙂

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir