Spam Mailleri Azaltmak için Blacklist DNBL – RBL Kullanımı

Merhaba;

Günümüzde spam mailler oldukça fazla gelebiliyor, spam baskınlarından en az şekilde etkilenmek için bir anti-spam filtre servisiniz yoksa, sahip olduğunuz, dedicated server, cloud server vb. server üzerinde gerek hosting kontrol paneli üzerinde mail ayarları kısmında gerek mail sunucu ayarları içerisinde DNSBL / RBL listelerini ekleyeceğiniz alan mutlaka mevcuttur.

Spam maillerinizi azaltmak adına, ücretsiz ve başarılı olan aşağıda ki RBL’leri sunucunuza ekleyerek spam maillerini azaltabilirsiniz.

  • zen.spamhaus.org    
  • cbl.abuseat.org

Bu iki liste (aslında zen.spamhaus.org kendi içinde 3 farklı listeye sahip) size yeterli olacaktır, fazla DNSBL eklediğinizde gelen her mailin kaynağını her bir dnsbl’e sorgu yapacak ve bir miktar gecikme yaratabileceği gibi güvenilmeyen bir DNSBL’den sorgu yaptığınızda blacklist olarak karşınıza çıkabilir, spam olmayan mailleri de engelleyebilir.

Mesela; hiç çekinmeden yazabileceğimiz;

  • dnsbl-1.uceprotect.net
    dnsbl-2.uceprotect.net
    dnsbl-3.uceprotect.net
  • b.barracudacentral.org
  • dnsbl.sorbs.net

 Uceprotect kendisinin çok hassas mail algıladığını söylese de aslında blacklist’e giren ip’leri hızlıca çıkarmak için bir miktar ücret (rüşvet) talep eden bir organizasyon. Her ne kadar spam göndericileri cezalandırıyor gibi görünse de işin aslı pek öyle değil, dolayısıyla bu listeleri kullanmanızı önermemekteyiz.

Barracudacentral, aslında kendileri anti-spam çözümleri üreten başarılı bir firma fakat ücretsiz DNSBL servisileri sınırlı sayıda sorguya cevap verebiliyor ve öncesinde IP adresini onların tarafına kayıt ettirip onay almanız gerekebiliyor, bu işlemleri yapmadan kullanmayınız.

Sorbs.net;  GMail çıkış ip adresleri sıkça sorbs karalistelerine giriyor, ne google, ne sorbs bu konunda herhangi bir aksiyon almadığından gmail veya gsuit uygulamalarından gelecek maillerin spam olarak algılama şansı oldukça yüksek.

Yüzlerce DNSBL listeleri var, sizde bulabilirsiniz, kendi mail trafiğinize göre deneyerek kullanabilirsiniz, fakat bir çoğunda farklı hatalar olduğundan ve biz bunları deneyimlediğimiz için size verdiğimiz 2 DNSBL listesini kullanmanız yararınıza olacaktır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir