Uptime Nedir? Uptime Oranı Nasıl Hesaplanır?

Alışverişten eğitime, eğlenceden iletişime kadar birçok ihtiyacımızı internet üzerinden karşıladığımız bu dönemde online hizmetlerin kesintisiz çalışması büyük önem taşıyor. İşte tam da bu noktada sürekli hosting reklamlarında gördüğümüz uptime devreye giriyor. Peki nedir bu uptime gelin beraber inceleyelim 🙂

Uptime Nedir?

Uptime basit tanımla “Çalışma Süresi” anlamına gelir bu süre genellikle yüzde(%) cinsinden ölçülür ve sunucunuzun aktif olduğu süreyi ifade eder. Uptime ne kadar yüksekse, sistem kullanımıyla ilgili riskler o kadar azdır. Bu kriter hosting hizmeti satın almak isteyen bir müşteri için en önemli faktörlerden biridir. Potansiyel olarak bir sistem çalışabilir olduğu maksimum süre için %100 alınır. Ancak bu parametreye ulaşmak neredeyse imkansızdır. Bir sistem bakım, güncelleme ve yeniden başlatma vb. gibi nedenlerle kullanılamayabilir.

Hosting sağlayıcılarında uptime değerleri genellikle %99 ile %99,99 arasındadır. Örneğin, bir sunucunun uptime değeri %99 ise, bir yıl içinde yaklaşık olarak 87 saat 36 dakika boyunca çalışmayacaktır, ki bu oldukça uzun bir süredir. Ancak %99,99 uptime oranına sahip bir hosting seçerseniz, bu süre 52 dakika 33 saniyeye kadar azalır. Bu da, bir yıl içinde bu sağlayıcıda sunucuların yaklaşık bir saat çalışmayacağı anlamına gelir.

%99.9 gibi çok yüksek bir kesintisiz çalışma oranı, donanım ve yazılımın nadiren güncellendiğini gösterebilir bu da olumlu bir durum olarak değerlendirilemez.

Uptime

Uptime Ne İşe Yarar?

Uptime, bir sistemin istikrarını değerlendirmek için önemlidir. Örneğin, sabah işe gitmek için otobüs durağında bekliyorsunuz ve her gün aynı saatte gelen otobüs 10 dakika gecikmeye başlıyor. Bu durumda, otobüsün uptime’ı düşük demektir. Bu gecikme nedeniyle işe geç kalabilir veya planlarınızı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Aynı şekilde, bir web sitesi sürekli olarak erişilemezse, kullanıcılar hayal kırıklığına uğrar ve alternatif sitelere yönelirler.

Uptime Oranı Neden Önemlidir?

Uptime oranı hizmetlerin kalitesini değerlendirmek için kilit bir göstergedir. Uptime oranı sunucunun, yazılımın ve hosting hizmeti sunan şirketin personelinin ne kadar etkili çalıştığını belirlemeye yardımcı olur. Uptime oranının yüksek olması, müşteri memnuniyetini doğrudan etkiler. Ayrıca uptime oranı risk yönetimi için de önemlidir. Bir sistem yüksek bir uptime oranına sahipse, sorunların ve veri kaybının olasılığı azalır, bu da ciddi finansal kayıplardan kaçınmayı sağlar.

SEO açısından baktığımızda ise hizmet aldığınız hosting şirketinin uptime oranı düşükse sunucular çalışmadığında ziyaretçiler sitenize erişemez ve bu da arama motorlarında sitenizin konumunu etkiler. Arama motoru robotları belirli aralıklarla indekslenen siteleri kontrol eder. Siteniz erişilemezse, bu robotlar büyük olasılıkla sitenizi arama motoru indeksinden kaldırır ve tüm SEO çabalarınız boşa gider.

Sorunsuz bir deneyim için %99.5 UPTIME Oranına sahip hizmetlerimizi buradan keşfedebilirsiniz 🙂

Uptime Oranı Nasıl Hesaplanır?

Uptime oranı, bir sistemin veya hizmetin toplam çalışma süresinin, toplam kullanılabilir süreye bölünmesiyle hesaplanır.

Formül:

Uptime = (Çalışma Süresi / Kullanılabilir Süre) x 100

Örnek:

Bir sunucunun 1 yıl boyunca (365 gün) 7/24 (8760 saat) çalışması gerektiğini varsayalım. Bu süre zarfında sunucu 12 saat boyunca kesintiye uğrarsa, uptime oranı şu şekilde hesaplanır:

Uptime = ((8760 saat - 12 saat) / 8760 saat) x 100% = %99,88

Bu durumda sunucunun uptime oranı %99,88’dir.

Uptime Oranını Etkileyebilecek Faktörler:

  • Donanım Arızaları: Herhangi bir elektronik cihazda olduğu gibi sunucularda da donanım arızaları meydana gelebilir ve bu arızalar uptime oranını düşürebilir.
  • Yazılım Sorunları: Yazılım hataları veya güncellemeler de sunucu kesintilerine neden olabilir.
  • DDoS Saldırıları: Kötü niyetli kişiler sunucuyu aşırı yüklemek ve çökertmek için DDoS saldırıları düzenleyebilir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir